Belépés
pacsakute.blog.xfree.hu
A szeretet ellen nincs fegyver. Czeizel Ilona
1954.01.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Egészség a konyhában
  2023-12-15 21:56:59, péntek
 
  Egészség a konyhában : hagyma, méz, olívaolaj, köménymag.
Mit mivel és hogyan használjunk?

A magyar emberek szeretik a fűszereket és a gyógynövényeket. Legalábbis sok embernek megtalálhatók olyan természeti kincsek a konyhájában, amelyek sokféle betegség megelőzésében és kezelésében lehetnek a segítségükre. Mi most ezekből a gyógynövényekből szemezgettünk és mutatunk be néhányat.

Az egyik ilyen természeti kincs nem más, mint a hagyma, amely nemcsak C-vitaminban, hanem B-vitaminokban is bővelkedik. Emellett van még benne rost, folát, biotin és króm, amelyek a krónikus betegségek megelőzésében lehetnek a segítségünkre, továbbá a vércukorszint szabályozásában is nagy lehet a szerepük.

A méz alapvető vitaminokat és ásványi anyagokat tartalmaz, amelyek nemcsak feltöltik a szervezetünk vitamin- és ásványianyag-raktárait, de sokat segíthetnek a különféle betegségek megelőzésében is. A méz egy olyan természetes szénhidrátforrás, amely növeli a teljesítményt és csökkenti az izomfáradtságot.

Az almaecet a koleszterinszint szabályozásában lehet a segítségünkre, hiszen növeli a jó koleszterinszintet, ezzel pedig egészségesen tartja a szív- és érrendszert. Ezen kívül a vércukorszint szabályozásában és az emésztés fokozásában is a támaszunk lehet.

A köménymag sok antioxidánst, ásványi anyagot és élelmi rostot tartalmaz. A köménymag jó hasmenésre, csökkenti a gyomorfájdalmat, a savas reflux tüneteit és még alvászavar esetén is számíthatunk erre a gyógynövényre.

A fahéj olyan ásványi anyagokban bővelkedik, mint a kálium, a vas és a cink, ezen kívül tartalmaz még A-vitamint is. Számíthatunk rá a megfázás, a hasmenés, az ízületi fájdalom és az emésztési zavarok leküzdésében.

A szegfűszeg egy természetes érzéstelenítő is lehet, hiszen ha fáj a fogunk, akkor csak el kell rágcsálnunk egy szegfűszeget, így azonnal csökken a fájdalom. A szegfűszegolaj pedig az ízületi gyulladás tüneteinek és az izmok fájdalmának csökkentésében lehet a segítségünkre.

Az olívaolajat masszázsolajként is használhatjuk, hiszen nagyon hatékonyan képes a fájdalom csillapítására. Gyulladáscsökkentőként is működik, így eredményes lehet a rendszeres fogyasztása, amennyiben ízületi gyulladásban szenvedünk.

A gyömbér antiszeptikus, gombaellenes, antibakteriális, gyulladáscsökkentő és vírusellenes tulajdonságokkal rendelkezik. Segíthet, ha bélproblémáink vagy hányingerünk van, esetleg ízületi gyulladásban szenvedünk.

Mindenki konyhájában sokféle szárított vagy éppen friss gyógynövény, fűszernövény megtalálható. A szárított fűszernövények erősebb ízűek, mint a frissek. Egy teáskanálnyi szárított fűszernövény 4 teáskanál frissnek felel meg.

Egyes fűszernövények szívósabbak, mint mások, így azokat még a főzés elején hozzá lehet adni az adott ételhez. Ilyen például a rozmaring és a petrezselyem. Léteznek olyan fűszernövények, amelyeket csak az ételek ízesítésére használunk, de nem fogyasztunk el, ilyen például a babérlevél.

A fűszernövények íze idővel változik, így érdemes néha megnézni az egyes termékek szavatossági idejét - ez általában 12 hónap - és amelyik lejárt, azt a legjobb kidobni.

Egyes gyógynövényeket nyugodtan használhatjuk együtt is. Mutatunk erre példákat. Bazsalikom: metélőhagyma, chili, fokhagyma, oregánó. Metélőhagyma: bazsalikom, fokhagyma, tárkony. Kapor: metélőhagyma, fokhagyma, petrezselyem, tárkony. Oregánó: bazsalikom, petrezselyem, metélőhagyma, kakukkfű, chili. Zsálya: rozmaring, fokhagyma, majoránna. Kakukkfű: petrezselyem, fokhagyma, rozmaring.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Gyógyító táplálékok  
Címkék: gyógynövényekből, masszázsolajként, tulajdonságokkal, szénhidrátforrás, koleszterinszint, gyógynövényeket, szabályozásában, gyomorfájdalmat, izomfáradtságot, antibakteriális, csökkentésében, bélproblémáink, fűszernövények, csillapítására, szegfűszegolaj, megelőzésében, szemezgettünk, segítségünkre, vércukorszint, érzéstelenítő, használhatjuk, antiszeptikus, teljesítményt, gyógynövényre, megtalálhatók, metélőhagyma, antioxidánst, számíthatunk, segítségükre, egészségesen, petrezselyem, szervezetünk, ásványianyag, leküzdésében, teáskanálnyi, megtalálható, magyar emberek, gyógynövényekből szemezgettünk, egyik ilyen, krónikus betegségek, vércukorszint szabályozásában, szervezetünk vitamin-, különféle betegségek, olyan természetes, koleszterinszint szabályozásában, emésztés fokozásában, támaszunk lehet, savas reflux, fahéj olyan, ízületi fájdalom, emésztési zavarok, természetes érzéstelenítő,
Új komment
Név:
E-mail cím: ( csak a blog tulajdonosa látja )
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
A végzet az  A fenyő nem szép fa, (...)  Facebookon kaptam  Bizonyos kulturális szint nélk...  Facebookon kaptam  Ébredj  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Krisztinától  Facebookon kaptam  Az elfogadásnak...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Ez a jó az alvásban.  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Ahogy emelkedik a rezgés...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Semmit ne higgy el  Ahogy emelkedik a rezgés...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Szép estét  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Krisztinától  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Pillangó  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Idézetek a barátságról  Sokkal bölcsebb a természet,  Minden gyerek jó.  Egyik kedvenc festőm Fernando ...  Aki szeret, annak senki sem id...  Paul David Tripp Április 26  A könnyek összegyűjtése  A végzet az  Facebookon kaptam  Becsüld meg azt amid van,...  Facebookon kaptam  A lelki élet nem arról szól, ....  Aki szeret, annak senki sem id...  Minden gyerek jó.  Facebookon kaptam  Szép estét kedves látogatóimna...  Vannak arcok  Muratáj  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  A fák lelke  Facebookon kaptam  Alvó cica  Föld napja április 22  Muratáj  Kellemes esti időtöltést  Szép estét  Föld napja április 22  Facebookon kaptam  Szép estét kedves látogatóimna...  Rögtön puha Mézes Krémes  Föld napja április 22  Facebookon kaptam  Két ember becsülete  Ez a jó az alvásban.  Jékely Zoltán: Szent György-k...  Ha így haladunk...  Mosolyogtál már ma?  Ébredj  Két ember becsülete  Facebookon kaptam  Szép estét kedves látogatóimna...  A boldogság ült a világvégén  Két ember becsülete  Környezetvédelem  Facebookon kaptam  Nehezen engedem  Föld napja április 22  A fák lelke  802 esztendeje, 1222. április ...  Facebookon kaptam  Önmagaddal nem lehetsz elégede...  Emberként automatikusan értéke...  Szép estét  Amit átélünk,  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Emberként automatikusan értéke...  képre írva  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Alakot vált...  Facebookon kaptam  Irgalom és ítélet  Facebookon kaptam  Muratáj 
Bejegyzés Címkék
magyar emberek, gyógynövényekből szemezgettünk, egyik ilyen, krónikus betegségek, vércukorszint szabályozásában, szervezetünk vitamin-, különféle betegségek, olyan természetes, koleszterinszint szabályozásában, emésztés fokozásában, támaszunk lehet, savas reflux, fahéj olyan, ízületi fájdalom, emésztési zavarok, természetes érzéstelenítő, szegfűszegolaj pedig, ízületi gyulladás, izmok fájdalmának, olívaolajat masszázsolajként, fájdalom csillapítására, rendszeres fogyasztása, gyömbér antiszeptikus, szárított fűszernövények, teáskanálnyi szárított, főzés elején, adott ételhez, ételek ízesítésére, egyes termékek, legjobb kidobni, gyógynövényekből, masszázsolajként, tulajdonságokkal, szénhidrátforrás, koleszterinszint, gyógynövényeket, szabályozásában, gyomorfájdalmat, izomfáradtságot, antibakteriális, csökkentésében, bélproblémáink, fűszernövények, csillapítására, szegfűszegolaj, megelőzésében, szemezgettünk, segítségünkre, vércukorszint, érzéstelenítő, használhatjuk, antiszeptikus, teljesítményt, gyógynövényre, megtalálhatók, metélőhagyma, antioxidánst, számíthatunk, segítségükre, egészségesen, petrezselyem, szervezetünk, ásványianyag, leküzdésében, teáskanálnyi, megtalálható, fűszernövény, szavatossági, gyulladásban, szegfűszeget, gombaellenes, vírusellenes, hányingerünk, vitaminokban, konyhájában, rendelkezik, természetes, gyógynövény, rágcsálnunk, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 48 db bejegyzés
e év: 529 db bejegyzés
Összes: 49322 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 6441
  • e Hét: 31332
  • e Hónap: 62818
  • e Év: 267519
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.